2013. március 18., hétfő

Macaron nap 2013-ban is!

Macaron Magyarországon
New Yorkban és Párizsban már sokadik éve rendezik meg a Macaron Napot, amelynek során bemutatkoznak macaront árusító üzletek és számos rendezvényen népszerűsítik ezt a különleges, színes édességet. Oldalunkon keresztül megismerkedhetsz a macaron világával, megismerhetitek a macaront árusító legjobb magyarországi üzleteket, sőt értékelheti is őket!


Forrás: http://macaronnap.hu/

 Mi az a Macaron?


A macaron Franciaországban népszerű, különleges desszert, első ránézésre leginkább habcsókra hasonlít. Az emberek többsége általában gondolkozás és kóstolás nélkül rá is vágja, hogy nem szereti. Aki azonban kóstolt már valódi, szakszerűen elkészített változatot (elsőre leginkább Párizsban, ahol óriási kultusznak örvend), megérti, hogy miért a nagy nemzetközi őrület. A legjobb cukrászatok naponta több ezret adnak el belőlük.
A macaron eredetileg olasz származású, a történetét tekintve a különböző források eltérnek, de általában megegyeznek abban, hogy Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században. Akkor maccarone néven még nem ezt a desszertet értették, hanem bármilyen apró édességet, ami tojásfehérjéből és darált mandulából, vagy más olajos magból készült. Később kikerült Olaszországból (elsősorban az olasz zsidókon, ill. a Karmelita nővéreken keresztül), és nemzetközi karrierbe kezdett, amely leginkább a francia cukrászdákban teljesedett ki. Ma az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék.
Darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül a két kis, általában 3cm átmérőjű korong, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze. A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge finoman roppan, de éppen csak annyira, hogy rövid hatásszünet után az ember azonnal a tömör közepénél találja magát. Itt már a mandulás massza átveszi a töltelék nedvességtartalmát, és a desszert belső fele már erről szól. Ez még trükkösebb, hogy ne legyen túl ragacsos és túl édes. A töltelék nagyon fontos szerephez jut, mivel az biztosítja a macaron jellegzetes ízét, és azt, hogy ne egy édes, semmilyen ízű massza legyen az egész falat. Ennek tehát arányaiban elegendőnek és lehetőség keserűnek, vagy savanykásnak célszerű lennie.
Házilag borzasztó nehéz kivitelezni – nem lehetetlen, azonban végtelen precizitás, gyakorlat és türelem szükséges hozzá (na meg, pl. néhány napig pihentetett tojásfehérje és a profi cukrászatokban használt, egészen finomra őrölt mandulaliszt sem árt hozzá). Nem véletlen, hogy itthon is csak néhány cukrászat készíti – nemcsak azért, mert kevéssé ismert, és nem sokan keresik, hanem azért is, mert előállításához valóban szakértelem szükségeltetik.


Hol kapható?


Bagatellini Mom Park, 1123 Budapest, Alkotás út 53.
Cafe Provence Mediterran Bistro 1029 Budapest , Hidegkúti út 81
Centrál Kávéház 1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 9. + infó
Esztergomi Fűszerbolt 2500 Esztergom, Petőfi u. 5.
GelARTo 1051 Budapest, Szent István tér 3.
Gerbeaud Cukrászda 1051 Budapest Vörösmarty tér 7-8.
La Delizia Kekszmanufaktúra 1066 Budapest, Jókai u. 13.
La Praline 1124 Budapest, Hegyvidék Központ, Apor Vilmos tér 11-12.
Rózsavölgyi Csokoládé 1053 Budapest, Királyi Pál u. 6.
Sarki Fűszeres 1133 Budapest, Pozsonyi út 53-55. 
Villa Bagatelle 1126 Budapest, Németvölgyi út 17.
Zazzi Cukrászda 2083 Solymár, Terstyánszky Ödön u. 89. + infó 

   










1 megjegyzés:

  1. A belépő 1500 FT!

    Azt hiszem én inkább elmegyek és 1500 Ft-ból be macaronozok a kedvenc cukimban!:-)

    Számomra nem tetszik a kis hely, telezsúfolva bloggerekkel akiknek a macaronhoz valymikevés köze van...

    Via

    VálaszTörlés

Affilate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...