2013. június 21., péntek

15 gasztro “állatfaj”… avagy hogyan eszünk…

TE MELYIK VAGY?:-)

15 gasztro “állatfaj”… avagy hogyan eszünk…

Sok mindent elárul az emberről, hogy otthon főz vagy étterembe szeret járni.

A 15-ös lista széles skáláját mutatja be a típusoknak.
Sznob, anti-sznob, házhoz szállíttató, allergiás, ezermester….

Apró kis ismertetőkkel mindegyik típushoz, hogy mit várhatunk tőlük.

Blogg íróval ne menjünk vacsorázni, vagy vegyük el a fényképezőjét.

1. A kísérletező kedvű, otthoni főzőcskéző
Ma mit is együnk, teszi fel a kérdést szinte magának, és azzal a lendülettel már bújja is valamelyik újságot, szakácskönyvet majd nekilát főzni. Az ő kamrája állandóan tele van, imád főzni. Szeret büszkélkedni a tudásával, és el is várja a körülötte élőktől, hogy ők is hirdessék az ő főzőtudományát.

2. A megszállott BIO
Csak a helyi piacokra jár, nem híve semmilyen bevásárló központnak. Életmódszerűen űzi a kézműves, bio, öko és még sok hárombetűs termékek begyűjtését, majd ezekből főz egészséges és finom ételeket.

3. Az Európa imádó
Ha nem muszáj nem főz, inkább elmegy a kedvenc francia éttermébe. Számon tartja, sőt keresi a legjobb éttermeket ahol valami európai finomságot ehet. A konyhája egy szentély, amiket telepakol európai ételekkel, arra az esetre ha mégsem étteremben eszik.
4. Az egzotikus ételek szerelmese
Mindig a különleges ételeket keresi, mindent kipróbál, megkóstol. Kedvencei csak és kizárólag egzotikus ételekből állnak. Ha vele akarsz ebédelni menni, akkor készülj fel a sztorizgatásra, ami mi másról szólhatna, mint a legutóbbi "kalandja" ahol valami nagyon furcsát evett.

5. A sznob
Csak a legelegánsabb, legdrágább és leg.......étterembe hajlandó elmenni. Ő az aki visszaküldi a levest ha nem olyan hőfokon kapja ahogy azt ő szereti, folytatja tovább ha úgy érzi, hogy az adott étteremben nem megfelelő a kiszolgálás, nem jók a borok, rosszul vannak párosítva az ételek és borok, tehát szinte mindenbe beleköt. Ezeknél az embereknél ha az étkezés nem egy nagy adag kagylóval kezdődik, akkor már fabatkát sem ér az egész étkezés.

6. Az anti-sznob
Neki halálosan mindegy, mit és hol eszik. Általában a sarki hamburgeresnél látható, ahogy tolja be az éppen megvásárolt ételt.
Számára az osztriga ehetetlen kaja és ha mégis ehető lenne akkor az étterem nem elfogadható számára, bár tud késsel és villával enni. Nem bírja a feltűnést, a csillogást, ha vele akarsz vacsorázni menni, jobb ha keresel valamilyen utcai virsli árust.

7. A hipohonder
Vele nagyon nehéz közös étkezést lefolytatni. Ő az aki kiolvassa a szakkönyveiből, hogy hogyan maradhat hosszú életű és mik azok az élelmiszerek amiket jobb ha elkerül. Ő el is kerüli. Kínszenvedés vele enni, mert annyi kérdése van, hogy sosem ér véget.

8. Az allergiás
Hasonlóan nehéz eset mint a hipohonder, de neki legalább van valami alapja, hogy miért kérdezi végig az étlapot, hogy és abban van liszt, abban pedig tej és hasonlók....Ne szegezd neki azt, hogy nem lehetne kicsit lazábban venni az egész allergiás dolgot. Felháborodva fog válaszolni, sőt még az is elhagyhatja a száját, hogy az életére törsz.
Szentül hiszi, hogy amit az orvos mondott neki, vagy rosszabb esetben innen-onnan összehalászott információkat, tanácsokat be kell tartania, mert különben beteg lesz.

9. A blogg író
Nem kicsit idegesítő fajta. Kedvenc elfoglaltsága, hogy bárhová elmegy ahol táplálék közelébe kerülhet, akkor már veszi is elő a fényképezőgépét és igazgat, motyog, magyaráz és közben fényképez és ezt a végtelenségig ismétli.
A frissen megszerzett képeit nem teszi el, hanem elkezdi elemezni az asztalnál, hogy ez milyen szép vagy éppen nem néz ki jól.
Ő az akit mindegy hová viszel enni, végig fogja fotózni, sőt rossz esetben még te sem ehetsz nyugodtan, mert a te "kajádat" is fotózni akarja.

10. A bacon rajongó
Váltig állítja, hogy ő nem eszik húst, de a szalonna, bacon az más. Mindenhez bacont eszik. Állítása szerint imádja az illatát, az ízét, a formáját, a.........órákon át képes sorolni, hogy miért és hogyan szereti a bacont.
Ha meghív magához ebédelni, készülj fel rá, hogy minden a bacon körül forog majd, többféle fogást kínál de mindegyikben lesz valamilyen formában bacon.

11. Az önjelölt ezermester
Különleges "állatfaj"... Ő nem áll le a házi lekvároknál, szörpöknél. Neki az ablakában kis cserépben ott vannak a kedvenc fűszernövényei, csíráztat, áztat, szárít, aszal és még egy csomó dolgot készít. Úgy véli, hogy attól jobb nincs is amit ő készít, és ha ez nem lenne elég még a barátait is megajándékozza az általa elkészített dolgokkal. Állandóan ötletel, gondolkodik, hogy miből mit lehet készíteni és azt hogyan lehet "tovább adni". Állítása szerint ő mindenhez ért és minden megold egyedül.

12. A diétázó
Vele semmiképp ne menj olyan étterembe ahol nem tud salátát enni. Kedvenc ételei listájának első és utolsó fokán is saláta áll. A húsokat csak grillen eszi meg, és szinte nagyítóval vizsgálja meg az ételét, hogy ne legyen rajta fölösleges zsír.

13. Az étterem tulajdonos
Tisztelet a kivételnek de átlagban nem lehet a kedvükben járni. Csak az az étel jó és ehető amit az ő éttermében készítenek, minden más étteremben sarlatánok dolgoznak. Ennek természetesen hangot is ad, tehát vele ne menjünk vacsizni, vagy csak az ő éttermébe.

14. A szakértő
Problémás eset, vele egy komoly utazáson vehetünk részt a gasztronómia világában. Az ő tudásával senki másé nem vetekszik. Ő az aki mindenről mindent tud és ezt sajnos hangoztatja is. Biztosan minden egyes ételhez lesz pár szava, mondta, ha ízlik neki azért ha meg nem akkor azért. Sőt a durvább fajtája még tanácsokat is osztogat, hogyan kellene JÓL elkészíteni az adott ételt.

15. Az ételrendelő
A lakása tele van különböző házhoz szállítós éttermek szórólapjaival. Ő nem főz, nem jár el étterembe, viszont minden nap rendel. Ízlése sokrétű, pizza, főzelék, sültek, kínia, indiai.......megeszik bármit amit műanyag dobozból lehet kienni.

Te melyik vagy?:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Affilate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...