2013. június 20., csütörtök

Kultúr muffin maca….

Kultúr muffin maca….

pin-up-girl-chef-cupcake Mitől leszünk kultúr muffin macák?
Olvassunk és tanuljunk a muffinról.:-)
Lássuk……
Hol is kezdődött a muffin története?
Réges régen még az idők kezdete előtt volt egy………….
Ugorjunk egy nagyot.:-)
1970-es évekre tehető a mai muffin készítés igazi dátuma. Ettől régebben is készült muffin de azt nem muffinnak hívták.:-)
Igazi elődje a kukorica kenyér volt amit próbáltak feldobni ezzel azzal. Majd a “modern” korban nevet is kapott és megszületett a muffin.
Finom, pici, elvihető, kézben hordozható, gyorsan megehető, ráfoghatjuk, hogy pici és nem hizlal , tehát egy csomó előnye van a muffinnak.
Ne szaladjunk ennyire előre. Kezdjük a kezdeteknél…..

Ma hogy is hívjuk?
Muffin, muflon, muffinger, muff, máffin, mááááflinger, muffinger, mufi, mufffi, süti, sütke, sütike és cupcake. Változatos nevekkel áldottuk meg a finom alapvetően apró de mégsem apró süteményt.
Itthon csak a háztartásban élvez komoly sikereket, bár Amerikában és Angliában boltban, cukrászatokban is kapható ez a desszert. Magyarországon a Macaron lett nagyon felkapott, bár minőségében egészen változatos eredményt produkál némelyik cukrászda. Egyszerűen lehet rangsorolni, finom, ehető és hagyjuk inkább címeket kaphatnak a Macaronok. De most a muffiné a főszerep.
A 20 század közepén még egészen egyszerű muffinok készültek, alapvető ízesítő elem a szárított gyümölcs és  a dió félék voltak. Azóta "ámen" sokat változott a muffin készítés.:-)
Mikor  a kapszlit is bevezették a sütés folyamatába, nagyot ugrott a muffin készítés. Előtte ugyanis vas formában sütötték és az olykor leragadt vagy nem éppen úgy sikerült ahogy kellett volna. Azóta természetesen van már tapadásmentes forma, illetve szilikon formák is terjeszkednek a piacon, így változtatva meg a muffin hagyományos kerek formáját.


1950-ben megpróbálták a muffint házhoz szállítás formájában népszerűsíteni, kevés sikerrel. Mára ez annyit változott, hogy szállítás tökéletesen működik, és személyesen bekocogva vásárolnak és visznek el sütiket akár munkahelyi nasinak vagy uzsinak, esetleg reggelinek szánva.
1960-ban a fánk megpróbálta  letaszítani a mufflingert a trónról. Átmeneti apró sikerek után elfelejtették  a fánk szót, sőt az is lehet, hogy törölték a szótárakból.:-)
1970 és 80 sok sok változást hozott a muffinok számára. A boldog családanyák már nem értek rá sütögetni otthon mindenféle macerás süteményeket és jól meg is ideologizálták a muffin térhódítását. A muffin egészségesebb mint a zsíros, vajkrémes házi sütemények. Persze, mert a muffint csak összekevered és megsütöd, majd kapsz egy nagyon fincsi süteményt vagy éppen desszertet ha úgy tálalod, hogy az eladható desszertnek is.:-)
90-es években Amerikában szinte iparág épült a muffin köré. Megkülönböztették a  sima mezei hamm bekaplak muffint és az igazi látványos gourmet muffint.  A fánk leáldozott, meghalt és eltemették. A muffin új hódításra indult és azóta is töretlenül halad előre.
No de ássunk kicsit mélyebbre, mert van ám sztorija a muffinnak is.:-)
Első írásos emlék 1796-ból származik Amelia Simms tollából, amikor is leírta, hogy készülnek, készülhetnek olyan "torták" amiket kis formában sütnek.  Amelia az akkori kor híres cukrásza volt.  Őt követte szinte közvetlen Eliza Leslie 1828-ban megjelent szakácskönyve ami 75 édesség, desszert, muffin receptjét és leírását tartalmazta.

A 19 század elején is készült muffin de az az egyszerűbb változat volt. Kukorica kenyér némi aszalt gyümölccsel és magvakkal. Viszont a nevet "cupcake" abban az időben kapta. Nem volt teflon tepsi, meg cifra forma. Egyszerűen csészében sütötték meg a sütit a nevét is innen eredeztetik. Cup=csésze, tehát a muffin valójában csésze sütemény. Két kontinens rajong igazán ezért  a sütiért, Amerika és Anglia. Apró különbségek vannak a 2 muffin között. Az Angol muffin kisebb mint az amerikai tesója és az angol kevésbé díszes. Az amerikai muffin nagy és erősen díszített. Krémekkel, bevonókkal, gyöngyökkel, marcipánnal, lekvárral és még sok sok finomsággal dekorálják a muffinjukat.
A muffin alaptésztát 4-es tésztának is hívják, mivel 4 alapvető hozzávalóból áll. 1 csésze vaj, 2 csésze cukor, 3 csésze liszt és 4 egész tojás. Mára természetesen ezek az arányok változtak némit és a jó "öreg" sütőpor is bejelentkezett még ha olykor csak epizódszerepre is de jelen van. A sütőportól könnyed tésztát kapunk, nélküle egy elég masszív és tömör sütink lesz.
A 21. század elején a konyhából kilépett az élet nagyszínpadára a muffin. Amerikában cukrászdák nyíltak amiben főként muffint lehetett kapni. Természetesen komoly befolyással bírt a muffinok elterjedésére a Szex és New York sorozat vetítése. Időbe tellett mire megnyíltak ezek a cukik mivel a sorozatot 1998-ban kezdték vetíteni. Carry mint abszolút nagy érdeklődésnek örvendő szereplő, vele bármit el lehet adni, csak húzzuk rá, hogy trendi.:-) A muffin is itt kezdte pályafutását, mikor Carry és Miranda bőszen falatozza a szépen dekorált muffint.
2010-ben Martha Stewart média főzelék megjelentette saját muffin recept könyvét. / szépen fogalmazok:-) szó szakácskönyvét:-)
Muffin recept variációk
A muffin egy nagyon hálás sütemény, mivel gyorsan és könnyen elkészíthető. Többféle változata létezik már magának a receptnek is.
Bögre muffin
A bögre mint mérőeszköz szerepel a receptben. Kiemelt népszerűségnek örvend az internetes főzős oldalakon.
Pillangó muffin
Hasonló a sima egyszerű muffinhoz, viszont ezt megtöltik a sütés után. Lényegesen kisebb és "alacsonyabb" változat.  Sütés után egy pici részt kikaparnak a süti belsejéből és tejszín, lekvárt, túrót vagy bármi más töltelékkel megtöltik, majd bevonják általában vajkrémmel.


Kerek muffin
Gömb alakú muffin ami teljesen be van vonva trüffel krémmel. Általában csokoládés muffint sütnek és azt vonják be az édes trüffel krémmel. Fincsi lehet.:-) Más variációi is bekerültek a netes sütő oldalakra. Van fehér bevonatos, ízesített belső, töltöttet még nem találtam.

Gourmet muffin
Teljesen új fajta muffin. Különböző mint az összes többi. Nagy és töltött, sőt különböző íz témákat választva készítik el a muffint. Mint pl. tiramisu, kapuccsínó, alma torta és sorolhatnám a végtelenségig. Komoly érdeklődés van ez után a gourmet muffin iránt. Akár önállóan ajándékba is adhatjuk, mert álomszépek, finom kidolgozottság jellemzi a díszítését.

A forma
A kezdetekkor kerámia bögrében sütötték a muffint. A bögre mérete változó volt, kinek milyen volt otthon. Kávés csésze, teás bögre  vagy bármilyen más tűzálló kerámia edény.
Aztán következett a forma. Kezdetleges anyagokból készült muffin sütőformák léteztek. Volt vas és fém forma, átlagosan 12 hellyel de előfordult  a hatos elrendezés is.
Haladjunk az időben tovább, és meg is érkeztünk a mai szilikon világba. Sokat segít a szilikon sütő forma, mivel nem ragad bele a sütemény, a tisztítása is lényegesen egyszerűbb mint elődeinek. Én kifejezetten örülök, hogy sokféle formában kapható a "tepsi". Nekem szívecskék, kis kocka, gyémánt és ami a nagy kedvenc a cici formájú szilikon sütőforma.


Neked van kedvenc muffin recepted?
Eseteleg képet is tudsz mutatni?
Kommentelj, vagy ha nem vagy évszázadosan lusta, akkor dobj mailt és felrakom a cikkedet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Affilate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...