Hozzávalók:
9 evőkanál kristálycukor
2 egész tojás + 2 tojás sárgája
7 dkg zsír
7 dkg vaj
2 kanál tejföl
9 evőkanál méz
fél evőkanál szódabikarbóna
60 dkg liszt
1 mokkáskanál fahéj
Elkészítés:
A
cukrot, a tojásokat, a fahéjat, a zsírt, a vajat és a tejfölt egy
tálban összekavarom. A szódabikarbónát a mézzel felforralom, majd a
masszához öntöm, és belerakom a lisztet, összedolgozom. Pár órára hűtőbe
teszem, akkor könnyebb vele dolgozni, de volt már, hogy idő hiányában
azonnal nyújtottam és sütöttem.
Előmelegített sütőben, kb. 160-180 fokon pár perc alatt világosra sütöm, ne barnuljon meg nagyon, mert akkor nem marad puha.
Különféle
alakzatokat szoktunk kiszaggatni, amit pedig a fenyőfára szeretnénk
tenni, abba hurkapálcikával szúrunk egy lyukat, hogy később át tudjuk
rajta fűzni a cérnát. Díszítéshez 1 tojásfehérjét szoktam elkeverni
annyi porcukorral, hogy folyós, szép fehér masszát kapjak. Pár óra
alatt megszárad.Judit Bukta küldte
#karácsony #mézi #mézeskalács #recept
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése