Krémek, mázak


A folyékony cukormáz 20 mp-es titka

Mindenkinek aki édességek desszertek dekorálásával foglalkozik van szabálya.
Most a cukormáz 20 mp-es szabályával ismerkedünk meg. Nem mindegy, hogy milyen konzisztenciájú cukormázat használunk a körvonalazáshoz vagy éppen a kitöltéshez.
A körvonalhoz sűrűbb máz szükséges míg a kitöltéshez egészen híg. A 20 mp-es titok a folyékony vagyis a kitöltő máz rejtélye. Ismeretes belőle a 10 és a 15 mp-es változat is ez attól függ, hogy melyiket alkalmazzuk, hogy milyen alapanyagokkal dolgoztunk.
Állítsuk fel a magunk mp-es szabályát és örömmel dolgozzunk a folyékony mázzal.


A folyékony cukormázat kekszek bevonáshoz szoktuk használni bár muffint is be lehet vonni de ezt a mázat inkább a kekszeknél célszerű alkalmazni.
Jól tudjuk, hogy gyakorlat teszi a mestert de azt hiszem sokan szeretnék megúszni a gyakorlással eltöltött időt és a kukában landolt nem épp úgy sikerült dolgok kidobását.
A jó cukormáznak nagyon egyszerű titka van.:-)
Nem én találtam ki de ah már rátaláltam megosztom veletek, hogy a díszítés igazán örömteli legyen.
A folyékony cukormázat a kemény cukormázból készítjük víz vagy folyadék hozzáadásával ez receptenként változó lehet de általában vízzel hígítják.
Nem szabad egyszerre sok vizet belekeverni a mázba mert nem tudjuk kontrollálni az állagát, konzisztenciáját a folyékony cukormáznak. Ezért mindig kisebb adagokat keverjünk bele és a LÉNYEG a 20 mp!

A vízzel elkevert mázba fakanálla vagy kanállal húzzunk egy csíkot és ha 20 mp múlva ismét egynemű vagyis eltűnik a csík  akkor kész és dekorálhatunk vele.



Ha gyorsabban összefolyik akkor adjunk hozzá a masszív sűrű cukormázból,  ha pedig lassabban folyik össze akkor hígítsuk még vízzel.

Képek forrása: http://bekicookscakesblog.blogspot.hu
http://www.bakerella.com

-----------------------------------------------------

Epres cukormáz


A sütemény, torta, keksz bevonókat sokféle képen és változatban is elkészíthetjük.
Mindegyik alapja valamilyen zsíros hozzávaló, vagyis vaj vagy sajtkrém. Szerintem a sajtkrémesek finomabbak, majd ezt követi tetemes mennyiségű cukor és az ízesítők, ami lehet kivonat vagy gyümölcs püré.
Ha nincs kedvünk kevergetni, akkor készen is vásárolhatunk krémeket amikhez már csak az ízesítőket kell hozzáadni.
A Betty Croker szerintem nagyon jól használható, elég édes de sütikre, muffinokra nagyon jól használható.



Hv.:
Az egyszerűbb változat

• 1 doboz  készen kapható máz / Kulinárisokban kapható/
• ízlés szerinti eperpüré
A bonyolultabb házi változat
• 250 g vaj
• 600-800 g porcukor
• 1 bögre eper püré
• 2 tk vanília kivonat
• 1 csipet só
Elkészítés:
1. A vajat keverjük robotgéppel habosra a porcukorral. Addig kell keverni amíg nagyon kemény vajkrémet kapunk.
2. Adjuk hozzá az eper pürét, sót, és a vanília kivonatot, ezekkel is jól keverjük el.
Kész:-)
Az eper püréhez használhatunk fagyasztott epret is, annyi a dolgunk vele, hogy le kell turmixolni.
Az egyszerűbb változathoz ezt a krémet ajánlom.

-----------------------------------------------------





Cukormáz tojásfehérje nélkül

Sokan idegenkednek a tojásfehérje használatától főleg ha azt nyersen kell valamibe belekeverni. Erre a megoldás a tojásfehérjepor, sőt megsúgom még jobb is mert keményebb habot lehet vele készíteni.
Ez a cukormáz szintén egy alap recept, jó ha megjegyezzük és jól begyakoroljuk. Ha ez már megy akkor színezhetjük és ízesíthetjük kedvünkre.
Sokféle felhasználási módja van, tortákat vonhatunk be vele vagy kekszeket is de akkor hígítanunk kell vagy készíthetünk belőle sokféle díszt, pillangót, virágokat…








Hv.:
• 180 ml forró víz
• 5 ek. tojásfehérjepor
• 1 tk. tejszín
• 1000 g porcukor

Elkészítés:
1. A porcukrot szitáljuk át.
2. A forró vizet keverjük össze a tojásfehérjeporral és tejszínnel majd robotgéppel verjük habosra.


3. A porcukrot részenként adagoljuk és a robotgéppel alacsony fokozaton keverjük. 20-30 perc alatt el is készül.



Kész:-)
TIPP
Ez egy alap cukormáz amit ízesíthetünk és színezhetünk is.
Az alap cukormázat használhatjuk torták bevonására így sűrűn, vagy hígítva kekszek bevonására is. Ha dekorációs anyagokat szeretnénk készíteni, virágokat, lepkéket vagy bármi mást azt is a kemény cukormázból készítsük el.
Képek forrása: http://hanielas.blogspot.hu



-----------------------------------------------------

Hogyan készítsek vaníliás cukormázat?

tejszines-sajtkrem-recept

Ettől gyorsabb és egyszerűbb cukormáz nem is létezik!
Ja de, ha készen megvásárolod.:-)
Van rá lehetőséged a GlazurShopban.
Tényleg pillanatok alatt kész és nagyon el sem lehet rontani. Fontos hogy egészen friss tojásokat használj, különben komoly problémák lesznek….
Tojásfehérje, cukor, pici só, víz és vanília kivonat, ezt jó habosra kell keverni és már használható is. Tortákat, kekszeket vonhatsz be vele, de díszítéshez is használhatod.

Hv.:
• 3 nagy tojásfehérje / tojásfehérjeport vásárolhatsz itt/
• 75 g porcukor
• csipet só
• 80 ml víz
• 1/4 tk. vanília kivonat
Elkészítés:
1. Vízgőz fölött verjük habosra a tojásfehérjéket a cukorral, sóval és a vízzel.  Nagyjából 2-3 perc alatt elkészül. Ha van hőmérőnk akkor 155 fokig hevítsük a habot a vízgőz felett.
2. Öntsük át a habos krémet egy nagy tálba és kézi robotgéppel verjük magas fokozatos 3 percig, majd vegyük alacsony fokozatra adjuk hozzá a vanília kivonatot és keverjük el vele.
Kész!:-)
TIPP
Figyeljünk arra, hogy a vanília kivonat ne legyen túl sötét mert az megszínezi a mázat.

Képek forrása: http://www.marthastewart.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Affilate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...